Tags » DnT

Dunia Realiti Kita

Berapa banyak orang orang hidup untuk nampak hebat di alam maya.
Berapa banyak orang yang ukur hebat dengan bilangan followers dekat insta, twitter, fb.
Berapa banyak orang yang setiap masa nak update dia buat apa dekat alam maya. 205 more words

Tarbiyyah

Memoir: Meneladani Siti Hajar

Sungguh, kematian tak pernah gagal untuk menginsafkan.

Usai berhalaqah kecil dirumah,
Sementara menunggu masuknya Isya’,
Kami dikejutkan dengan suatu panggilan,

Kematian ayahandanya seorang teman.

Dan tika menerima berita itu, 271 more words

Tarbiyyah

Theme Az Zumar #1

Seronok juga main buaian petang petang begini.
Angin petang itu terasa dingin menyapa pipi.

Apa yang terlintas dibenak mindanya adalah kata kata Imam Hassan Al Banna; 394 more words

Tarbiyyah

Hafaz vs Hafal

“Akak, nak tanya something boleh?”
Sedang duduk duduk dibuaian Min memula bicara.

“Mhmm..tanyalah. Apa dia?” Kak Dina senyum.

Dia senang melayan pertanyaan Min. Sudah dianggap seperti adiknya sendiri. 432 more words

Tarbiyyah

Study Overseas

“Dulu masa kecik kecik, cita cita aku nak study oversea. Dapat fly pun jadilah.” Cerita Kim sambil mereka jalan pulang dari uni.

Dia pun senyum. “Sama lah macam aku.” 232 more words

Tarbiyyah

Theme Az Zumar #2

“Eh Dina, haritu kata nak share apa kau baca dalam Khawatir Quran pasal surah Az Zumar tu. Mananya?!” Minn menggumam.

“Eh haritu kan dah, bukan ke?” Dina menggaru garu kepala. 481 more words

Tarbiyyah

#HikayatJettJosh 2013

Dah dah la tu” suara Jett memecah kebisuan.

“Lama sangat dah ni. Telinga bersumbat earphone, mulut dok terkumat-kamit menyanyi. Asal lepas subuh ngan asar je jadi camni. 370 more words

Tarbiyyah