Tags » Anekdot

Paradoks Pilihan

Saya terfikir perkara ini ketika melakukan ulangkaji dan pembacaan, berkaitan dengan konsep pilihan (choice/option) keputusan (decision), dan emosi.

Secara umum, aturannya adalah seperti berikut;

Situasi (Event) > Pilihan (Options) > Keputusan (Decision) > Kesan/Destini (Outcome)

688 more words
Bahasa Melayu

Kecelakaan Motor Besar

Semalam (26 November 2017) saya telah menghadiri majlis perkahwinan seorang rakan sekerja di Perak. Perjalanan pergi amat lancar, dengan sekali-sekala hujan turun di beberapa lokasi di lebuhraya. 337 more words

Bahasa Melayu

Kita Mahu Menyentuh Manusia, Bukan Mengurus Birokrasi, Kan?

“Sebenarnya kenapa kita perlu ada perancangan yang terlalu teknikal begini?”

Tanya dia tidak semena-mena.

“Saya rasa macam KPI yang nak dicapai terlalu banyak, terlalu teknikal.” 314 more words

Anekdot

My Hopeless Opus

Mesej dari whatsapp masuk. Dari Dr Jack, murobbiku. Aku menggelarnya begitu sebab dia pernah berkata bahawa dia ialah β€˜jack of all trade, master of none… 1,236 more words

Anekdot

Nabi Dulu Lagi Teruk Kena, Tak Ada Pun Depression

Saya Dan Depression :-

Ada sekali ini saya terbaca sebuah confession tentang depression dan bagaimana penulis mengaitkan depression itu ada kaitan dengan sikap introvert. Saya tidak mahu mengulas lanjut mengenai apa itu introvert, tetapi saya sedikit kesal dengan nada penulis yang prejudis terhadap mental illness dengan beberapa tohmahan yang tidak benar. 1,559 more words

Anekdot

ANEKDOT SARAT HIKMAH : SYAIKH SAUDI YANG BERKUNJUNG KE AFRIKA

Di bawah iniπŸ‘‡πŸ½, anekdot dan humor yg mengundang tawa, namun sarat akan faidah dan hikmah, yang dikirimkan oleh Syaikh Walid Saifun Nashr di grup beliau. 1,846 more words

Nasehat

Stereotaip Orang Melayu

1. Masyarakat kita (Melayu?) dah terbiasa dengan stereotyping (generalization). Orang Melaka dilabel cakap kasar, orang Johor dikatakan sombong, dan seumpamanya.

2. Malangnya ‘label’ ini walaupun kurang tepat, diperturunkan dari satu generasi ke generasi dan diterima bulat-bulat. 589 more words

Bahasa Melayu