Tags » Nustar!!

Teleskopet e Rrezeve-X kane zbuluar nje 40-vjecar rreth nje sistemi yjor neutron

Shkencetaret duke observuar nje yll neutron ne nje sistem te “Shpejte Shperthyes” mund te kene zgjidhur nje mister 40-vjecar perreth shperthimeve te mistershme te rrezeve-X.Zbuluar ne vitet 1970, ky shperthim i shpejte eshte nje sistem binar qe perbehet nga nje yll i ulet ne mase ne kulmin e saj dhe nje yll neutron . 263 more words

Universi

NuSTAR zbulon te dhena per 'Supernoven Chameleon'

“Ne jemi te perbere nga materiale yjesh”, tha astronomi i famshem Carl Sagan. Reaksionet berthamore qe ndodhen ne yje te lashta krijuan shumicen e materialit qe perben trupin tone, planetin tone dhe vete sistemin tone diellor. 573 more words

Universi

Galaktika IC 3639

IC 3639, nje galaktike me nje berthame aktive galaktikore, eshte pare ne kete imazh te kombinuar ne te dhenat nga teleskopi Hubble dhe Observatorin Jugor Europian. 94 more words

Universi

Vrimat e Zeza te fshehura ne lagjen tone kozmike

Vrimat e zeza ndonjehere rrine pas gazit dhe pluhurit, te fshehura nga syte e shume prej teleskopeve. Por e shfaqin veten larg kur materiali qe ata ushqejne leshon energji te larte te rrezeve-X dhe qe teleskopi NUSTAR i NASA-s mund te zbuloji. 414 more words

Universi

NuSTAR gjen nje vrime te zeze te fshehur ne zemer te nje galaktike.

-Galaktika NGC 1068 mund te shihet ne kete pamje te ngushte nga teleskopi Hubble i NASA’s.Ndersa pamja e energjise se larte te teleskopit NUSTAR zbuluar ne rreze-X ishte ne gjendje per te marre nje pamje akoma me te mire te nje vrime te zeze qendrore, ne qender te kesaj galaktike . 224 more words

Universi

New accreting millisecond X-ray pulsar discovered

Light-curve of the outburst of MAXI J0911−655 as observed by Swift-XRT (black points). Green symbols, blue diamond and red hexagon represent the observations collected by XMM-Newton, NuSTAR and INTEGRAL respectively. 833 more words
Science

Arp 299:Vrima e zeze ne bashkimin e Galaktikave.

A eshte vetem nje vrime zeze qe po vjedh rrezatimin e larte te energjise – apo jane dy te tilla? Per te ndihmuar ne gjetjen e kesaj pyetje, astronomet kane perdorur te dhena nga sateliti NUSTAR dhe teleskopi Chandra per te verejtur galaktiken… 169 more words

Galaktika