Tags » Përkthimi

BABEL I ZBUTUR

Sonte shkova të ndjek bisedën Polifoni (pa fustanellë) të organizuar nga Fusha Freudiane dhe Universiteti i Arteve, me pjesëmarrjen e Jolka Penotet, Romeo Kodra dhe Matilda Odobashi; dhe të drejtuar nga mysafiri italian, psikologu dhe psikanalisti prof. 1,490 more words

Gjuhësi

TË SHKRIFËT DREJT EUROPËS

Biskotat në Tiranë janë të importuara prej Italie dhe, si rregull, shumë më të mira se në NYC; por listat e përbërësve në ambalazh mund të ngatërrojnë dynjanë. 725 more words

Përkthim

NGA RRËFIMI NË PËRKTHIM

Raportet midis letërsisë së shkruar dhe rrëfimit gojor si rregull janë të tilla që rrëfimi gojor të shërbejë si bazë për tekstin e shkruar – dhe kjo vlen si për përrallat popullore “të zbardhura” nga folkloristët dhe shkrimtarë, ashtu edhe për tekste të tjera që paraqiten sikur të ishin rrëfime gojore, për arsye stilistike ose të tjera paratekstore. 1,233 more words

Letërsi

MË THUAJ NGA Ç’GJUHË PËRKTHEN...

Nga ç’gjuhë është më e lehtë të përkthehet në shqip?

Pyetja mund të tingëllojë idiote, edhe pse idiotizmi mund edhe të shmanget – varet nga mënyra si e shtrojmë. 949 more words

Gjuhësi

VDEKJA NE SHPIRT

Kur është fjala për subtilitete frazeologjikë përkthimi mbetet një fushë delikate. Nuk ka asnjë rregull se deri ku mund të (ri) krijosh, gjëkund nuk thuhet se çfarë forme mund t’i japësh asaj fjalie që ke patur guximin ta dekompozosh, nuk gjen asnjë rregull se në çfarë raporti është kërkesa për saktësi të mendimit dhe ajo për saktësi të emocionit që sjell, të atmosferës që krijon. 765 more words

Letërsi

PERËNDIA NË KULLË

Te “Biblioteka e Babelit”, Borges përshkroi një bibliotekë imagjinare, që përmbante të gjithë librat e mundshëm, në të gjitha gjuhët e mundshme.

Titulli e çon lexuesin te një tjetër mrekulli e Babelit të lashtë – kulla e mirënjohur, që nuk u përfundua dot, pse Perëndia i përçau ndërtuesit, duke ua shumëzuar gjuhët. 418 more words

Komunikim

DITA MË PAS

Dan Klosin e varrosën sot pa ia kursyer lëvdatat, të merituara – vetëm se, duke i dëgjuar dhe lexuar fjalët e mira, vështirë të mos mendoje se qoftë edhe një e dhjeta e tyre do t’i kishin dhënë shumë zemër të ndjerit, kur ishte ende gjallë. 1,720 more words

Kulturë