Tags » Sociologji

Mbi kockat e rruges - Gentian berbati

E DREJTA NDWRKOMBWTARE PUBLIKE

Suksedimi 09.11.2016
Suksedimi (proces) wshtw kalimi i territorit nga nje shtet ne nje tjeter. Ai i cili merr nje territor quhet suksedor. 183 more words

Sociologji

Një Luan në Dimër

Një Luan në Dimër

Jürgen Habermas mbetet një udhëzues i domosdoshëm për projektin e papërfunduar të vetëdijes demokratike dhe iluminizmit

Peter E. Gordon

Jo larg nga Porta e Brandenburgut në Berlin ndodhet Memoriali i Holokaustit, një rrjet i gjërë i gati tremijë blloqeve të betonit që shtrihen në një fushë prej 19.000 metra katrorë me lartësi të ndryshme. 6,169 more words

Filozofi

Mbi autoritetin tradicional dhe si të tejkalohet ai

Gëzim Selaci

Botuar në Sbunker më 29 mars 2016

Autoriteti përfshin marrëdhënie të pabarabartë pushteti ndërmjet njerëzve. Marrëdhënia e këtillë nuk është e natyrshme. Andaj, ajo duhet të justifikohet dhe të rimendohet në vazhdimësi. 2,491 more words

Sociologji

ME SYTË E MISHTARIT

Trupi femëror e mediat shqiptare

Tashmë është e qartë se mediat shqiptare e paraqesin figurën femërore kryesisht nëpërmjet modelit të trupit të sendëzuar (objektifikuar). Në këtë paraqitje mediatike japin kontributin e vet edhe rrjetet sociale. 1,088 more words

Sociologji

Shehërli e katun’arë - një analizë e çarjes shoqërore

Gëzim Selaci

Si në çdo vend, edhe te ne ka dallime ndërmjet pjesëve të ndryshme përbërëse të shoqërisë. Këto segmente shoqërore formojnë kategori duke u bazuar në karakteristika të përbashkëta dhe duke u dalluar nga segmentet e tjera që i shohin si të ndryshëm. 2,038 more words

Sociologji

DREJTËSIA E KALLASHIT

Një nga pasojat më të rrezikshme të rritjes së kriminalitetit është humbja e toruas dhe e arsyes nga ana e qytetarëve. Këta, të dëshpëruar nga rritja e pasigurisë dhe e korrupsionit, të zhgënjyer nga mosveprimi i shtetit, i dorëzohen reagimit emocional, zgjidhjes së shpejtë, dorës së fortë dhe kulturës së hakmarrjes. 1,158 more words

Sociologji

“EKSODI” I TË MITURVE

Problemi i të miturve shqiptarë të pashoqëruar në Itali po bëhet gjithnjë e më i mprehtë. Para disa kohësh, diskutuam për këtë çështje, por situata po rëndohet, çka nuk përbën të vetmen risi. 523 more words

Sociologji