Tags » Tips Didik Anak

Target Positive Parenting yang Sebenar

Cerita pasal POSITIVE PARENTING ni, atau asuhan dan didikan positif kita pada anak :

✔ada masa kita kena jadi tegas dan garang
✔ada masa kita cakap lembut dan slow talk… 300 more words

Tips Keibubapaan (Parenting Style)

Kenapa Payah Benar Kita Hendak Bersyukur dengan Nikmat Anak?

Dah 2 hari fayyadh demam. Mungkin rindu kat abah dia gamaknya.

Terbaring tak bermaya. Termenung, taknak main macam biasa, tak kacau adik, tak “mengemas” satu rumah, tak dengar langsung suara fayyadh bergelak ketawa. 408 more words

Motivasi Dan Renungan Ibu Ayah

Ibu Ayah Perlu Berhenti Dengar Pandangan Dari Semua Orang

“Ehh..kenapa ya, aku tengok anak kau lambat jalan. Pergilah beli walker letak anak kau. Mesti nanti kejap je dah boleh jalan.”

“Kau tak hantar anak pergi tuisyen ke? 458 more words

Tips Keibubapaan (Parenting Style)

Punca Utama Kenapa Perangai Anak Semakin Nakal Bila Dapat Adik Baru

Ada sekali tu mak zaty tanya,

“Fayyadh memang nakal macam ni ke kak?”

“Takdelah mak. Sejak-sejak dapat adik ni je tiba-tiba perangai berubah jadi nakal. Sebelum ni okay je dia. 781 more words

Tips Keibubapaan (Parenting Style)

Doa Ketika Menghadapi Kenakalan Anak

Sejak fayyadh dapat adik baru ni, tiba-tiba perangai dia berubah 180 darjah. Tiba-tiba terserlah perangai nakal dia. Ya Tuhan, betul-betul menggegarkan hati, jiwa dan raga. 387 more words

Tips Keibubapaan (Parenting Style)

3 Sebab Utama Kenapa Kita Selalu Stress Dengan Perangai Anak Kecil

Arghhhhh!!! Stress! Stress! Stress!

Nak marah sangat rasanya bila :

Anak asyik baling-baling barang.
Anak suka gigit-gigit orang.
Anak tak habis-habis memanjat susah nak dihalang. 742 more words

Tips Keibubapaan (Parenting Style)

Bina Jiwa LEADER dalam Setiap Diri Ibu dan Ayah

zaty suka dengan kata-kata seorang mentor zaty ni. Dia cakap, aim dia sebagai seorang yang komited berkongsi ilmu dan pengalaman dia selama ni hanya dengan satu sebab dan niat je. 450 more words

Motivasi Dan Renungan Ibu Ayah